
U.S. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

Mr. David L. Thompson 
Thompson Tank, Inc. 
P.O. Box 790 
Lakewood, CA 90714-0790 

RefNo.: 13-0207 

Dear Mr. Thompson: 

FEB 1 8 2014 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is a response to your October 24, 2013 letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) with regard to the manufacture ofDOT 
specification cargo tanks. Specifically, you question whether it is permissible to manufacture 
a DOT 407, DOT 412, or dual specification DOT 407/412 cargo tank for vacuum loading 
without being constructed and certified in accordance with the Section VIII of the ASME 
Code for an external design pressure of at least 15 psig. 

In accordance with the general design and construction requirements applicable to cargo 
tanks, in§ 178.345-1(±), each DOT 412 cargo tank with a MAWP greater than 15 psig, and 
each DOT 407 cargo tank with a MA WP greater than 35 psig must be constructed and 
certified in conformance with Section VIII of the ASME Code, except as limited or modified 
by the applicable cargo tank specification. 

Specification DOT 412 cargo tanks designed to be loaded by vacuum must have a minimum 
external MAWP of 15 psig in accordance with§ 178.348-1(c). Any DOT 412 cargo tank 
with a MA WP greater than 15 psig must be designed, constructed and certified in 
conformance with Section VIII ofthe ASME Code per§ 178.348-1(e)(l). Unless a DOT 412 
cargo tank was manufactured with a MA WP of exactly 15 psig (the minimum MA WP for 
vacuum load capable DOT 412 cargo tanks), it would also be required to be constructed and · 
certified in accordance with Section VIII of the ASME Code. 

Specification DOT 407 cargo tanks designed to be loaded by vacuum must have a minimum 
external design pressure of 15 psig and must be designed, constructed and certified in 
accordance with Section VIII ofthe ASME Code, in accordance with§ 178.347-1(c). 
Therefore, a DOT 407 cargo tank designed for vacuum loading would not be permitted to be 
manufactured without being constructed and certified in accordance with Section VIII of the 
ASMECode. 

A cargo tank built to a dual specification DOT 407/412, designed to be loaded by vacuum, 
must conform to both of the applicable specifications. Therefore since all DOT 407 cargo 
tanks designed for vacuum loading must be constructed and certified in accordance with 



Section VIII of the ASME Code and have a minimum external design pressure of 15 psig, the 
manufacture of this multi-specification cargo tank would not be permitted without fulfilling 
these requirements. 

I hope this information is helpful. If you have any more questions, please do not hesitate to 
contact this office. 

Sincerely, 

fkl3~ 
Robert Benedict 
Chief, Standards Development 
Standards and Rulemaking Division 



ASME- D.O.T CERTIFICATION 
THOMPSON TANK, INC. D.O.T. INSPECTION- TESTING 

DESIGN ENGINEERING • CONSTRUCTION 

THOlVIPSON VACUUlVI-PRESSURE UNITS 

October 24, 2013 

U.S. DOT 
PHMSA Office of Hazardous Material 
Standards 
Attn: PHH-10 
East building 
1200 New Jersey Ave., SE. 
Washington, DC 20590-0001 

Gentlemen, 

Is it permissible to manufacture a DOT -407 or a DOT -412, or a Dual 
Specification DOT -407 /DOT -412 Cargo Tank for vacuum loading without 
being constructed and certified in accordance with the ASME Code for an 
external design pressure of at least 1Spsi? 

Reference: 178.347-1 © 
178.348-1 © 
180.405 (f) (1) (i) 

Sincerely, 

David L. Thompson 
Tfiomyson Tank, Inc. 

SHIPPING: 8029 PHLOX STREET, DOWNEY, CA 90241 
MAILING: POST OFFICE BOX 790, LAKEWOOD, CA 90714-0790 

PHONE: (562) 869-7711 • FAX: (562) 869-7214 • OUT OF STATE: (800) 421-7545 
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